Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Τι συμβαίνει με τη νέα γενιά;


Όσο και αν είναι επώδυνο για μένα , δυστυχώς ανήκω σε αυτήν τη γενιά.Αναφέρομαι βεβαίως , βεβαίως στη γενιά ανθρώπων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα την περίοδο από 1998 και πάνω.Μια γενιά που μεγάλωσε με σύντροφο την τεχνολογία.Μία γενιά που πήρε τελείως διαφορετικό δρόμο από την προηγούμενη,μια πορεία που ίσως δεν είναι αναστρέψιμη.Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτή τη νέα γενιά;Ποιος η τι ευθύνεται τελικά για αυτήν την κατάληξη ;Ευθύνεται η υπερβολική "δόση" τεχνολογίας που έχουν λάβει τα σημερινά παιδιά ,χωρίς να γνωρίζουν πως να την χειρίζονται και να την αξιοποιούν ώστε να αποκομίσουν τα οφέλη της;Η μήπως ευθύνεται η στάση και η διαπαιδαγώγηση των γονέων προς τα παιδιά;Γιατί σίγουρα δεν φταίει μόνο το διαδίκτυο και το Facebook για αυτήν τη κατάσταση που επικρατεί σήμερα.Γιατί πραγματικά είναι τρομακτική...Ας αρχίσουμε λοιπόν...


Τα παιδιά της νέας γενιάς κρίνουν και κρίνονται με βάση την εξωτερική εμφάνιση και ΜΟΝΟ.Έχουν δώσει τεράστια βαρύτητα στο πως φαίνονται και στο πως δείχνουν,όχι στο πως πραγματικά είναι!Δεν ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια του ψυχικού τους κόσμου ,της κριτικής τους σκέψης και της δημιουργικότητας τους και δεν δέχονται εύκολα το διαφορετικό.Δεν βάζουν στόχους , δεν έχουν όνειρα και οράματα για τη ζωή τους.Αντιθέτως ,επιζητούν μόνο την κοινωνική αποδοχή ,συμμερίζοντας τις απόψεις και ακολουθώντας τα στερεότυπα της μάζας.Ασχέτως αν αυτές τους εκφράζουν ή όχι!Πάρτε για παράδειγμα ...Βλέπεις όλα τα σημερινά παιδιά σαν "μαζικοποιημένα zombie" να ακολουθούν την κάθε ανόητη και ανούσια μόδα(ξέρουν τι κάνουν αυτοί που τις πλασάρουν) ,προσπαθώντας να το παίξουν κάποιοι που στα αλήθεια δεν είναι !Δεν το φιλτράρουν από τον εγκέφαλο τους και δεν σκέφτονται ,αν πράγματι αυτή η μόδα αποτελεί ένα μέσο έκφρασης για αυτούς.Την ακολουθούν επειδή το ίδιο πράττει και η μάζα, και έτσι γνωρίζουν ότι θα λάβουν κοινωνική αποδοχή από τους πολλούς.Κάτι τέτοιο φυσικά αποτελεί μεγάλη αδυναμία και σοβαρό πλήγμα για την προσωπικότητας τους ,σε μια ηλικία όπου μπαίνουν οι βάσεις για την διαμόρφωση της.(εύκολη επιρροή = μια κυβέρνηση αθλίων με πολίτες πρόβατα και έχω και χίλια αλλα παραδείγματα.)Όχι πως τώρα δεν είμαστε πρόβατα ,αλλά αυτό δεν αφορά το παρόν θέμα.Για όσους θέλουν να πάρουν μία γεύση από αυτήν την κατάσταση ,απλά επισκεφτείτε τον δημοφιλή ιστόχωρο κοινωνικής δικτύωσης,Facebook.Γιατί ΔΕΝ νοείται σημερινό παιδί χωρίς να κατέχει λογαριασμό στο Facebook.Ποζεριά ,Καγκουριά, check - in όπου στο γ@μημένο κόσμο βρίσκονται ,με την μόνη τους αγωνία να είναι για τον αριθμό των likes που θα λάβουν.Δεν προβληματίζονται για τίποτα στη ζωή τους ,και η διανοητική τους κατάσταση έχει φτάσει να είναι ισάξια ενός κούτσουρου."Η τεχνολογία ξεπέρασε την ανθρώπινη αλληλεπίδραση " όπως είπε και ο Αϊνστάιν.Τα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να συναισθανθούν αληθινά,αφού η ανθρωπιά τους έχει χαθεί.Δυστυχώς η μέρα που ανέφερε ο Αϊνστάιν έχει φτάσει : "Ο κόσμος θα έχει μία γενιά από ηλίθιους"


Ίσως οι σκέψεις μου για την
 "ευλογημένη"  αυτή γενιά σας φαίνονται σκληρές και απαισιόδοξες.Προσπαθώ απλά να είμαι ρεαλιστής.Μην ξεχνάτε πως εγώ τα ζω καθημερινά.Αλλά όποιο και αν είναι το πρόβλημα μπορούμε να το αλλάξουμε όλοι μαζί, γιατί ποτέ δεν είναι αργά.Καλώ και τα ίδια τα παιδιά που έχουν λίγο μυαλό ,να σκεφτούν και προβληματιστούν για όλη αυτή τη κατάσταση .Μπορεί τώρα να εκφράζω τα παράπονα μου κατ'αυτόν το τρόπο,αλλά θα προσπαθήσω όπως μπορώ να βοηθήσω και να αφυπνίσω τους συνομήλικους μου(τους φίλους μου τουλάχιστον).Το ίδιο να πράξετε και εσείς!

Υ.Γ. Δεν αναφέρομαι σε όλα τα παιδιά της γενιάς ,γιατί γνωρίζω ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις.Αναφέρομαι στη μάζα , δηλαδή στους πιο πολλούς.Και ούτε εγώ το παίζω πιο έξυπνος από αυτούς.Ίσως να είμαι λίγο πιο αφυπνισμένος!

Υ.Γ.2 Δεν είμαι ΚΑΤΑ του Facebook.Και εγώ ο ίδιος κατέχω λογαριασμό,αλίμονο.Είμαι κατά όλης αυτής της κατάστασης που επικρατεί εκεί.


Καλή σας ημέρα ,

Lost in my mind - Χαμένος στο μυαλό μου

10 σχόλια:

 1. Δεν ανήκω στη γενιά σου... ή ανήκω ΚΑΙ σε αυτήν ψυχικά... γιατί τα βλέπω όλα αυτά, τα διαισθάνομαι και τα ζω επίσης.
  Όπως τα λες είναι αλλά είναι και αλλιώς...
  Βρισκόμαστε στην εποχή που χρειάζεται να ενοποιήσουμε τα αντίθετα. Το "Εμείς" να ενωθεί με το "Εγώ". Γι' αυτό το λόγο διαφέρετε από τις προηγούμενες γενιές. Είναι τεράστιο το θέμα για να το αναπτύξω εδώ. Αλλά κάθε ΕΝΑΣ που ξυπνάει και αντιλαμβάνεται κάτω από τα φαινόμενα, αλλάζει αθέατα αλλά ουσιαστικά όλο τον προγραμματισμό του μάτριξ της κοινωνίας.

  Σ' ευχαριστώ για τη συμβολή σου. Θα σε παρακολουθώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιο σας!
  Θα λάβω πολύ σοβαρά υπόψη μου ,τις παρατηρήσεις και τις διευκρινίσεις σας !
  Να είστε πάντα καλά,
  Lost in my mind - Χαμένος στο μυαλό μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλέξανδρε,
   χαίρομαι όταν συναντώ στο δρόμο μου παιδιά που σκέφτονται όπως εσύ. Από σεβασμό και θαυμασμό, θα ήθελα σε παρακαλώ να απευθύνεσαι σε μένα στον ενικό. Μεταξύ ίσων οι τυπικότητες είναι αχρείαστες. Ο διάλογος (ανεξάρτητα αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε κάποιες φορές) είναι αναγκαίος και αυτός γίνεται μόνο όταν "κοιτάμε ίσα" στα μάτια... ούτε πάνω, ούτε κάτω.
   :)

   Διαγραφή
  2. Εντάξει λοιπόν Χριστίνα , η επιθυμία σου εκπληρώθηκε !
   Θέλω να πω πως με χαροποιούν ιδιαίτερα τα σχόλια σου , και πραγματικά μου δίνουν μεγάλη δύναμη καθώς και ώθηση για να συνεχίσω αυτή τη προσπάθεια.Ειδικά αν γνωρίζω ότι θα μου δίνετε η δυνατότητα να συνομιλώ με σπουδαίους , εύρυθμους και γεμάτους θετική ενέργεια ανθρώπους .Σε ευχαριστώ και πάλι λοιπόν Χριστίνα!
   --------
   Από την αρχή , έχω μια απορία.Είσαι ιδιοκτήτρια του Secret Real Truth ή κάποιου άλλου blog;

   Διαγραφή
  3. Βασικά απ'ότι κατάλαβα είσαι διαχειρίστρια αυτού του blog : http://synthesieautou.blogspot.gr/

   Διαγραφή
  4. Η "Σύνθεση Εαυτού" είναι δική μου όπως και η "Εναλλακτική Μάθηση" παλαιότερα". :)

   Διαγραφή
 3. Καταρχήν θα ήθελα να σε συγχαρώ που κατάφερες και ξέφυγες και άνοιξες λίγο το μυαλό σου!Επίσης να σου πω ότι απο δω και πέρα έτσι θα είναι.Θα βλέπεις πάντα τη μαζα και εσένα απέξω! (καλώς εχόντων των πραγμάτων....).Και να σου επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μάζα υπήρχε σε κάθε εποχή (ναι,ναι,ακόμα και σε πιο σκεπτόμενες γενιές χωρίς την παραμικρή τεχνολογία) και είναι αυτοί που γίνονται τα εργαλεία για τις εκάστοτε επιβολές τρόπου σκέψης.Μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι σαν και σένα και να αλλάξει κάποτε όλο αυτό το σκηνικό.(Πράγμα για το οποίο έχω σοβαρότατες αμφιβολιες αλλά..η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!!!)Και πάλι συγχαρητήρια στη διαπαιδαγώγισή σου και στο μυαλό σου που παίρνει τέτοιες στροφές!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να σε χαιρεται η μανουλα σου παιδι μου .Να ξερεις πως απ την στιγμη που ''ειδες'' θα 'χεις ''σταυρο'' να σηκωσεις.Ο Θεος να σου δινει δυναμη ,κουραγιο και υπομονη και να ξερεις επισης πως τιποτα δεν γινεται χωρις ανταμοιβη!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Από τον καιρό του Κρέοντα κ του Οιδίποδα, μερικά πράγματα είναι αναλλοίωτα. Όποιος έχει πολλά τα ζωντανά μπορεί να αποφασίσει πόσα θέλει να θυσιαστούν κ πόσα να ζήσουν. Η αληθινή εκπαίδευση ξεκινά πάντα με ένα μαχαίρι στο λαιμό. Όσα δέχεσαι έτοιμα δεν είναι δικά σου άρα ούτε κ η ζωή σου. Κ τώρα γύρνα το κεφάλι σου ένα γύρω από το Σούπερ Μάρκετ ως το περίπτερο, τι είναι πραγματικά δικό σου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θα χρησιμοποιήσω μια παλιά έκφραση "Εγκρίνω και επαυξάνω". Μια απορία όμως. Γιατί χρησιμοποίησες "τρίτο πρόσωπο" και όχι "πρώτο" που, στην προκειμένη περίπτωση, είναι και το ορθό;
  ΠΡΟΧΩΡΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή